joi, 3 februarie 2011

Hamsterii

                                                          Hamsterii
Hamsterii sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, subfamilia Cricetinae. Aceasta subfamilie contine aproximativ 18 specii. Ei sunt originari din Orientul Mijlociu si Europa si sunt folositi si ca animale de laborator in cercetarea stiintifica. Exista 5 specii de hamsteri care sunt intalniti ca animale de companie iar din acestea 3 sunt cele mai frecvente: hamsterul sirian (Mesocricetus auratus) supranumit si hamsterul auriu, hamsterul pitic (Phodopus campbelliPhodopus sungorusPhodopus Roborovskii) si hamsterul chinezesc (Cricetulus griseus). Exista si alte cateva specii de rozatoare care sunt denumite comun hamsteri si care se aseamana cu soarecii sau sobolanii

Hamsterul sirian (hamsterul auriu)

Hamsterul sirian era cunoscut si sub denumirea de ,,hamsterul auriu'', datorita coloritului deosebit al blanii sale, desi astazi, sunt intalnite foarte multe culori. Acesti hamsteri au primit si alte denumiri in functie de anumite caracteristici, cum ar fi: ,,hamsterul ursulet'' (pentru hamsterii cu firul de par lung), ,,hamsterul extraterestru'' (valabil pentru acei hamsteri sirieni fara par), ,,ursuletul negru'' sau ,,ursuletul negru european'' (pentru hamsterii sirieni care au blana de culoare neagra).                                                                                                                         
Hamsterul sirian este cel mai cunoscut tip de hamsteri crescuti ca animale de casa. Acesta are corpul lung de aproximativ 17 cm si o coada scurta. Membrele nu sunt acoperite cu par si prezinta patru degete la membrele anterioare si cinci la cele posterioare. Obrajii sai sunt asemanatori cu niste saculeti, acestia ajutandu-l sa adune si sa care hrana, el putand cara astfel o cantitate de graunte egala cu jumatate de greutatea corpului sau. Hamsterul sirian este un animal retras, singuratic, care nu va trai de obicei mai mult de opt-zece saptamani daca este tinut in cusca cu un alt hamster. De aceea, este indicat ca aceste animale sa fie crescute in custi separate, in caz contrar existand chiar posibilitatea ca unul dintre ei sa moara.              
In salbaticie, acest hamster este mai activ pe timpul noptii. Acesta traieste in general singur, in tunele adanci care ii ofera o temperatura mai scazuta si o umiditate mai mare decat mediul din desert. Hamsterii sunt omnivori hranindu-se cu seminte, legume si fructe.                                   
Cel crescut in casa este un animal placut si usor de ingrijit, astfel incat poate fi supravegheat chiar si de catre un copil. Durata vietii sale este de aproximativ de doi ani si jumatate, desi au fost intalnite exemplare care au trait chiar trei-patru ani.                                                              
Cei mai multi dintre hamsterii sirieni au blana maro rosiatic, cu alb spre gri pe dedesubt. Printre alte culori ale firului de par putem aminti: nuantele scortisoarei, crem, nuante albicioase. Specific varietatilor ce sunt crescute in casa este firul de par mai lung decat la celelalte tipuri.                 
Hamsterii sirieni au tendinta de a musca atunci cand sunt tinuti in mana intr-un mod nepotrivit, cand sunt bruscati sau raniti.                                                                                               
Aspectul si comportamentul                                                                                                                  
Greutatea corpului poate ajunge pana la 95-150 grame in cazul femelelor si 85-130 in cazul masculilor. Caracteristic acestor animale este faptul ca incisivii acestora cresc continuu. Femelele sunt mai mari dar si mai agresive decat masculii. In anumite imprejurari, hamsterii vor hiberna. Expunerea acestora la rece stimuleaza comportamentul de colectare de hrana, in timpul hibernarii fiind necesara o temperatura de aproximativ 5 grade Celsius. Hibernarea va fi amanata daca nu se gaseste hrana ce trebuie adunata. Hamsterii nu se ingrasa inainte de hibernare, ceea ce presupune ca acestia sa se trezeasca periodic in timpul hibernarii pentru a se hrani. In timpul hibernarii, hamsterii raspund totusi la diferiti stimuli externi, trezindu-se de exemplu daca sunt luati in mana.                                                                                                                           
Hranirea                                                                                        
Hamsterii trebuie hraniti cu produse comerciale adecvate animalelor rozatoare si apa. Acest tip de dieta este, din punct de vedere nutritional, suficienta, fara a fi necesare alte suplimente. Ratia zilnica de hrana este de 10-12 grame, iar cea de apa este de 8-10 ml.                                             
Inmultirea                                          
Durata gestatiei este de 16 zile. Puii cantaresc la nastere 2-3 grame, nu au par si au pleoapele si urechile inchise. Este de preferat ca in prima saptamana dupa nastere, puiul si femela-mama sa nu fie deranjati.      
  







Hamsterii pitici  

Hamsterii pitici Roborovski – Phodopus roborovskii– sunt originari din Mongolia si nordul Chinei, sunt cea mai mica specie de hamsteri dintre cele detinute ca animale de companie iar numele lor a fost pus in onoarea locotenentului Roborovski care i-a descoperit pentru prima oara cu ocazia expeditiei sale desfasurate in 1894. Habitatul lor natural este desertul, unde traiesc in vizuini subterane si de aceea hamsterii Roborovski sunt animale adaptate sa reziste la temperaturi scazute si la resurse putine de apa. Totusi, ei sunt relativ sensibili la temperaturi ridicate.
Hamsterii Roborovski sunt mult mai mici decat hamsterii sirieni si chiar decat celelalte specii de hamsteri pitici, adultii atingand doar 4-5cm lungime si 22-28g greutate. Caracteristica lor specifica este absenta dungii dorsale de pe blana si existenta unor pete albe de blana deasupra ochilor negri. Hamsterii Roborovski au o durata medie de viata de 3-3,5 ani. Masculii sunt usor mai mari decat femelele iar diferentierea sexelor se face la fel ca la hamsterii sirieni. Cel mai important indiciu este distanta dintre organele genitale si anus care este mult mai scurta la femele decat la mascul (deseori anusul si vulva sunt lipite una de alta). De asemenea, masculii au scrotul cu testicolele de obicei vizibil. Vederea hamsterilor Roborovski este foarte slaba insa mirosul este foarte dezvoltat, ei marcandu-si teritoriul cu ajutorul unor glande special adaptate. Sunt animale foarte curate, care folosesc un singur colt al custii pentru urinare.
Culoarea naturala a blanii hamsterilor Roborovski este gri-cafeniu cu blana de pe burta alba insa in captivitate s-au obtinut cateva varietati de culoare: agouti si hamsterul Roborovski cu fata alba (husky)
Hamsterii Roborovski sunt creaturi dulci si dragalase, care isi petrec mult timp jucandu-se si adora sa sape si sa se catere. Atentie! Ei sunt extrem de rapizi si activi! Va trebui sa aveti grija atunci cand ii manipulati intrucat pot sari imediat din mainile dumneavoastra. Sunt foarte afectuosi unii cu altii, dar timizi cu omul. Nu va vor musca ci vor prefera sa se retraga dintr-un contact pe care il considera agresiv. Desi animale nocturne ei pot avea perioade de activitate in timpul zilei. Spre deosebire de hamsterii sirieni ei sunt animale sociale si pot fi tinuti in perechi sau colonii. Colonia este ideal sa fie alcatuita din pui, care sa fie obisnuiti de la inceput impreuna iar combinatia ideala este de un mascul si cateva femele.
Datorita dimensiunilor lor foarte mici hamsterii Roborovski nu sunt potriviti pentru copii sau pentru incepatori.
Hamsterii Roborovski ating maturitatea sexuala la varsta de numai 5 saptamani, perioada de gestatie este de 23-30 de zile, sarcina contine de obicei circa 4-6 pui iar femelele se pot imperechea din nou imediat dupa nastere.
In natura dieta hamsterilor Roborovski este alcatuita din diverse seminte si mici insecte. In captivitate alimentatia lor este asemanatoare cu a celorlalte specii. Totusi, va trebui sa restrictionati cantitatea de vegetale pe care le-o oferiti intrucat acestea ar putea produce diaree.
Ingrijirea hamsterilor Roborovski este similara cu ingrijirea celorlalte specii. Va trebui sa aveti insa mare grija la amenajarea custii pentru ca, datorita dimensiunilor foarte mici, hamsterii Roborovski pot “evada” foarte usor. Ideal este sa alegeti un acvariu in loc de o cusca cu gratii.


Hamsterul chinezesc

Acest Hamster este originar din nordul Chinei si Mongolia. In 1919 a ajuns in Statele Unite si de acolo s-a raspandit in toata lumea. Hamsterul chinezesc are o lungime de 9 cm. Seamana cu un soarece, avand o coada scurta si maxilarele inguste. Femela este mai mica decat masculul si adultii pot fi imperecheati mai usor decat alti hamsteri. Insa, unele femele pot avea o aversiune puternica fata de unii masculi si ii pot ucide. In general, au culoarea maro-cenusiu, cu o dunga dorsala neagra foarte vizibila, iar burta este albicioasa. Din cauza trupului lor subtire, hamsterii chinezesti nu pot fi tinuti in custi cum sunt tinuti ceilati hamsteri deoarece trec cu usurinta printre gratii, de aceia este bine sa-i tinem in acvarii acoperite cu o plasa de sarma cu ochiuri dese. Cusca hamsterului trebuie ferita de lumina directa a soarelui si trebuie tinuta departe de radiator. Dimensiunea ideala de cusca pentru o pereche de hamsteri este de 30 x 30 x 30 cm. Hrana hamsterului este compusa dintr-un amestec de cereale si fulgi de legume. Hamsterul chinezesc insa prefera foarte mult fructele proaspete, legumele si verdeturile (varza, mere, mazare, pastai, pepene, etc.). Apa nu trebuie sa-i lipseasca nici un moment. Unele femele sunt inclinate sa roada si sa muste coada si zona genitala a masculului. Acest lucru se intampla mai rar daca in cusca este pusa o roata pentru miscare, intrucat se pare ca aceasta ofera un debuseu pentru agresivitatea femelei. Perioada de gestatie a hamsterului chinezesc este de 18 pana la 30 de zile, iar cea normala este de 21 de zile. Numarul puilor fatati este in medie de patru. Fiind o specie nordica suporta foarte bine frigul, mai mult decat caldura.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu